HD, 28/1-09

Anette lämnar sin skönhetsbutik

I snart 33 år har Anette Beauty funnits i Landskrona. I lika många år har Anette stått bakom disken. Nu har hon beslutat sig för att stänga igen.  

LANDSKRONA Toppnoten är den första förnimmelsen man får av en doftblandning. Det är denna doft som ska väcka intresset, få omgivningen att piggna till och bli nyfiken. Anette Löwdells intresse för de doftande dropparna väcktes redan under uppväxten. Hennes pappa som arbetade som säljare fick tips om att en skönhetsbutik var till salu i Landskrona. I mars 1976 gick flyttlasset från Göteborg ner till Skåne.

Egentligen var tanken att hon skulle börja nian på GA-skolan men eftersom Dammhagskolan låg närmare butiken på Järnvägsgatan började hon där istället. Samma år öppnade familjen en filial vid infarten. På håltimmar och lediga dagar hjälpte hon till i butikerna.

Parfymens mellannot dyker upp efter ungefär en kvart och i en bra parfym sitter den sedan kvar på huden åtminstone fyra timmar. När Anette gick ur nian började hon arbeta heltid i butiken vid infarten. Men till skillnad från mellannotens fyra timmar stannade Anette kvar i familjeföretaget i 33 år. -- Det har alltid varit det här jag har velat. Det är det här jag tycker är kul, säger Anette som med ett leende på läpparna kan serva tre kunder på en och samma gång. Visst finns det dagar då även hon är arg och trött men alla de känslor föser hon undan när hon står bakom disken. -- Det är som teater.

Kunderna ska inte behöva lida för att jag har dåligt humör. Har man valt ett serviceyrke måste man i grunden vara en trevlig person, förklarar Anette. Sist kommer basnoten som är parfymens eftersmak. Effekten är lugnande och avslappnande och kan sitta kvar i månader.

För Anette är kärleken till parfymerna och yrket livslång. Att hon nu väljer att slå igen sin butik betyder inte att hon tänker byta bransch. -- Nej, det är ju det här jag är bra på, säger hon och berättar att det finns flera olika skäl till att hon väljer att slå igen.

Ökad konkurrens och en kommande hyreshöjning är två av orsakerna. Hon säger sig även vara redo för nya utmaningar. Under åren som företagare och butiksbiträde har hon lärt sig en mängd saker. Hon hoppas nu på att kunna ta med sig dessa erfarenheter till en ny butik. Förhoppningen är att hon ska hamna på ett ställe med kollegor och möjlighet att ta ut semester ibland. -- Det var många många år sedan jag var ledig flera veckor i sträck.
Jag har så många platser som jag skulle vilja upptäcka tillsammans med min man, säger hon och berättar att hon bland annat drömmer om att åka till Australien.      

BILDTEXTER   Det Anette Löwdell gillar allra mest med sitt yrke är servicebiten. När Annica Larsson kliver in i butiken har hon ingen aning om vad hon ska köpa för dofter. Men en kvart senare kliver hon ut ur Anette Beauty med tre olika parfymer.   I sin butik säljer Anette inte bara parfymer utan även hud- och hårprodukter och smink. Theresa Mantyniemi med sin dotter Nanna testar läppstift.   Trots att Anette Löwdell är omgiven av dofter sex av veckans sju dagar är hon inte trött på parfym, tvärt om. Är hon ute och reser brukar hon alltid gå in och titta i de lokala skönhetsbutikerna. Hon har svårt att välja en favoritparfym utan byter doft beroende på humör och kläder.   Nanna Mantyniemi passar liksom många andra Landskronabor på att besöka Anettes butik innan hon stänger för gott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback